Een gefrustreerde barista in zijn keuken bij een espressomachine op de achtergrond, passend bij de blog 'Tien meest gemaakte fouten bij het zetten van espresso'.

De 10 meest gemaakte fouten bij espresso zetten (en hoe je ze voorkomt)

Een perfecte espresso zetten is een kunst, maar ook wetenschap.

Het vraagt om aandacht voor detail en het vermijden van veelvoorkomende fouten. Hier zijn de tien meest gemaakte fouten bij het zetten van espresso en hoe je deze eenvoudig kunt voorkomen.


1. Oude koffie gebruiken

Koffiebonen zonder branddatum kopen is een risico. Verse koffiebonen bevatten oliën die essentieel zijn voor een rijke smaak en cremalaag. Met verse bonen is het afstellen van de bonenmaler veel makkelijker, je espresso is minder waterig en zal vol heerlijke smaken en aroma's zitten. Koop bonen die maximaal vier tot 8 weken geleden gebrand zijn. Vermijd aanbiedingen, supermarkten en grote verpakkingen – maar koop bij locale branderijen, specialty coffee espresso bars of  online in gespecialiseerde webshops - daar vind je koffiebonen met verse oliën.

koffie bonen proefpakket cuba brazilie indonesie ethiopie antigua filter espresso specialty coffee.

Verse espresso bonen


2. Verkeerde maalstand instellen

De juiste maling is cruciaal. Voor espresso moet de maling fijn zijn, zodat het water op hoge druk langzaam door de koffie trekt. Een te grove maling leidt tot een zure smaak (onderextractie), terwijl een te fijne maling kan zorgen voor een bittere smaak (overextractie). Op de meeste malers vind je cijfers of boontjes van klein naar groot. Hoe kleiner het cijfer of boontje, hoe fijner de korrel. Hoe groter het cijfer of boontje, hoe groter de korrel. Experimenteer en noteer je instellingen voor consistentie.


3. Te lang wachten na het plaatsen van de filterdrager

Laat de filterdrager niet te lang in de machine zitten voordat je de espresso zet. De hitte van de groep kan de gemalen koffie verbranden, wat zorgt voor een bittere smaak. Druk direct na het indraaien van je filterdrager de espresso-waterknop in, om de extractie direct te laten starten. Timing is hier essentieel.

portafilter met dubbele uitloop zwart 51mm espresso filterdrager met handvat koffie accessoires 5.

Filterdragers voor espressomachines


4. Te lang door laten lopen van de espresso

Een enkele en dubbele espresso moeten in 25-30 seconden klaar zijn. Vandaar ook de enkele en dubbele filterbakjes. Laat je ze te lang doorlopen, dan worden ongewenste bitterstoffen geëxtraheerd en begint je koffie te verbranden. Dit is vergelijkbaar met een theezakje dat te lang in water blijft. Stop de extractie op tijd voor een perfecte smaakbalans.


5. Filterdrager niet goed schoonmaken

Restjes koffie in de filterdrager zorgen voor bittere tonen in je volgende shot. Immers, de koffie is bij de vorige beurt al helemaal geëxtraheerd. Deze oude deeltjes verbranden en geven bittere tonen af. Spoel en droog de filterdrager na elke espresso grondig, zodat je altijd begint met een schone basis.

Schoonmaak doekjes set voor espressomachine stoompijp en filterdrager voor de thuisbarista. 3

Reinigingsdoekjes voor espressomachine


6. Single origin gebruiken

Hoewel single origin-koffie ideaal is voor filtermethoden, is een espresso blend beter voor je espressomachine. Blends combineren bonen uit verschillende regio’s en bieden een rijke, gebalanceerde smaak. Single origins zijn vaak complexer en kunnen zuur smaken als je de instellingen niet perfect hebt. Of koop single origin die donkerder gebrand zijn, daarmee zorg je voor de vette espresso met meer karakteristieke smaken.


7. Scheef tampen

Als je niet gelijkmatig, recht drukt bij het tampen, komt je gemalen koffie niet horizontaal in je filterbakje te liggen, maar schuin. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Dit resulteert in ongelijkmatige extractie: de ene kant is overgeëxtraheerd en bitter, de andere kant ondergeëxtraheerd en zuur. Oefen met een vlakke tamper, schaf een tampingstation aan ter ondersteuning en zorg dat je koffiebed waterpas is.

Het Tamping Station Zwart van Barista Essentials is niet weg te denken als barista tool voor de thuisbarista! Dit zwarte tamping station verhoogd de kwaliteit van je koffie. Het zwarte tamping station van Barista Essentials ondersteund de filterdrager tijdens het tampen en je espresso krijg daardoor een stevige tamp.

Tampingstation van Barista Essentials


8. Kopje niet voorverwarmen

Een koude beker kan de temperatuur van je espresso verlagen. Wanneer je verse, hete espresso in je kopje stroomt, trekt een deel van de warmte in je glas of porselein. Spoel je kopje voor met heet water, dit zorgt ervoor dat warmte in je kopje trekt, zodat je espresso warm blijft en zijn volle smaak behoudt. Simpel, maar effectief.


9. Verkeerde hoeveelheid koffie in de filterdrager

De juiste dosering is essentieel voor een goede espresso. Gok nooit bij het vullen van je filterdrager en gebruik altijd het enkele filterbakje voor één espresso en het dubbele filterbakje voor een dubbele shot. Gebruik een weegschaaltje: ongeveer 10 gram voor een enkel shot, ongeveer 20 gram voor een dubbel shot. Dit garandeert consistentie en voorkomt verspilling.

Oplaadbare weegschaal met auto timer voor koffie en espresso extractie van de Barista Shop 5

Weegschalen van Barista Essentials


10. Koffiebonen niet goed bewaren

Bewaar je bonen in een luchtdichte pot met een rubberen ring, op een donkere en koele plek. Zonlicht en zuurstof versnellen oxidatie, wat de smaak negatief beïnvloedt. Koop kleine hoeveelheden – genoeg voor 2-8 weken – bij een lokale branderij of gespecialiseerde webshop. Onthoud: verse koffie is vette koffie. Zonder branddatum op de verpakking is de kans groot dat je oude koffie koopt.

Koffie bonen voorraad bus pot vacuum bewaren voor de koffieliefhebber van deBaristashop en Geertjandebaristaman. Productfoto bovenkant.

Vacuum voorraadpot van Barista Essentials


Met deze tips zet je een perfecte espresso die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook professioneel oogt. Heb je vragen of wil je graag thuis gecoacht worden op jouw espressomachine? Neem dan contact op voor meer details!

Terug naar blog