Hoeveel gram koffie heb ik nodig in mijn filterdrager?
Het blijft soms een uitdaging om die mooie espresso te maken.
In de koffiehuizen en op YouTube zie je de meest fantastische espresso voorbijkomen: dik, stroperig en donker met hazelnoot tonen. Maar jouw espresso komt er vaak anders uit: te snel of te langzaam, waterig en met weinig crema.
Wij hebben een aantal tricks op een rij gezet om je te helpen betere espresso te zetten.
1. Hoeveel gram moet er in je filterdrager?
Enkel (espresso) bakje: In een enkel espresso bakje gaat meestal tussen de 8 en 12 gram gemalen koffie.
Dubbel (espresso) bakje: In een dubbel espresso bakje gaat meestal tussen de 18 en 22 gram gemalen espresso bonen.
Wil je écht het maximale uit je espresso halen? Koop alsjeblieft een weegschaaltje! Zelf het aantal gram inschatten lijkt misschien makkelijk, maar zelfs een afwijking van 0,2 gram heeft invloed op de smaak en doorlooptijd. Door iedere keer dezelfde hoeveelheid koffie af te wegen, zorg je voor een perfecte balans in extractie en een consistente espresso vol smaak. Na verloop van tijd kun je de weegschaal soms loslaten, maar houd hem bij de hand voor als je doorloop niet klopt. Zo blijf je altijd in controle over je espresso!
2. Hoe weet ik het precieze aantal gram voor mijn filterdrager? Tips en Tricks!
Niet alle espressomachinemerken gebruiken dezelfde filterdragers – sommige zijn groter, kleiner, dieper of juist smaller. Daardoor kan het zoeken zijn naar de juiste hoeveelheid koffie voor jouw machine. Het formaat van je filterdrager heeft invloed op de hoeveelheid gemalen koffie die je gebruikt en daarmee op de smaak en intensiteit van je espresso. Experimenteer met kleine aanpassingen in grammen om het ideale recept te vinden dat past bij jouw machine en smaakvoorkeur. Begin met een standaardhoeveelheid en pas dit per halve gram aan voor een optimale extractie!
Naast het gebruik van een espresso weegschaaltje, zijn er een aantal trucjes.
Trick 1: Een bergje koffie.
Vul je filterdrager tot de rand met een klein bergje erbovenop. Druk de gemalen koffie met de tamper aan tot ongeveer een halve centimeter onder de rand van de filterdrager. Dan heb je genoeg koffie om je enkele of dubbele espresso te zetten. Een tamping station helpt enorm bij het recht en goed aandrukken van je koffie.
Trick 2: Indraaien van filterdrager.
Een ander trucje kun je toepassen tijdens het indraaien van de filterdrager in je espressomachine. Als je de filterdrager helemaal kunt doordraaien, dan zit er te weinig koffie in je bakje.
Met doordraaien bedoel ik, dat als je de filterdrager in de groep van je espressomachine draait, de hendel van je filterdrager niet links of in het midden vast komt te zitten, maar doordraait naar rechts. Te ver doorgedraaid dus.
Kun je de filterdrager niet eens in het midden van de groep krijgen, dan zit hij te vol. Middenin is dus het beste.
Trick 3: Gebruik een shotglas.
Door een shotglas te gebruiken, weet je altijd hoevel 'output' je hebt. Een enkele espresso is standaard 30ml. Een dubbele espresso is standaard 60ml.
Een veelgemaakte fout is dat er ook teveel 'geschat' wordt bij het door laten lopen van de espresso. Stop je espresso altijd bij 30ml of 60ml (voor een dubbele).
Loopt je espresso langzamer dan 25 seconden? Dan is je maling te fijn of zit er teveel koffie in je filterdrager. Is je shotglas met 15 seconden al gevuld, dan is je maling te grof of heb je te weinig koffie in je filterdrager.
Trick 4: Te waterig of te droog.
Een andere indicator van te veel of te weinig koffie in je filterdrager is een te nat of te droog ‘puck’. Een ‘puck’ is de term voor het overblijfsel na de extractie; de puck die je uiteindelijk uitklopt en weggooit. Een te natte puck, met veel water bovenop, is vaak een teken van te weinig koffie in je filterdrager of een te fijne maling. Andersom geldt het ook: een puck die bij het uitkloppen makkelijk uit elkaar valt in je uitkloplade, is een teken van te veel koffie of een te grove maling.
Meer vragen? Stel ze gerust of boek een barista workshop!