Hoe lang moet een espresso doorlopen? Koffie Blog.

Hoelang Moet Een Espresso Doorlopen?

Wil je weten hoelang een espresso moet doorlopen, lees dan deze tips voor het zetten van een lekkere espresso.

Je kent het gezegde "meten is weten" vast wel.

Dit geldt ook zeker bij het bereiden van koffie. Om te weten hoelang een espresso moet doorlopen, (hoeveel water heeft een espresso nodig om lekker te smaken), moeten we begrijpen wat meer of minder water met je gemalen koffie doet!

Stel dat je een lekkere chocolademelk maakt. Je gebruikt elke keer dezelfde hoeveelheid chocolade, maar bij elke kop die je maakt gebruik je een verschillende hoeveelheden verse, volle melk. Zou het je verbazen dat je chocolademelk de ene keer voller en dieper van smaak is dan de andere keer? Nee toch?!

Dit principe werkt ook bij het bereiden van de espresso.

Om een constante espresso smaak te garanderen, moet de waterhoeveelheid constant zijn.

In de koffiewereld is de standaardhoeveelheid voor 1 espresso is 30 ml en voor een dubbele espresso (doppio) 60 ml. Hier wordt wel eens van af geweken, maar over het algemeen zorgt deze standaardhoeveelheid voor een mooie epsresso extractie.

Een ander voordeel van deze standaardhoeveelheid is de controle krijgt over je espresso extractie. 

Er zijn meerdere factoren waar je de controle over moet houden, maar we leggen nu de focus op het watergebruik. Tips voor de controle over andere factoren vind je op het youtube kanaal van de Baristashop en de Koffie Blogs.

De controle over je waterhoeveelheid is van groot belang. Zoals we in het chocolademelk voorbeeld zagen, zorgt meer of minder water voor meer of minder extractie (toevoeging van koffie aan het water), en dus meer of minder smaak.

Daar komt nog bij dat een te lange of korte extractie, teveel bittere of te zure tonen afgeeft. Daardoor smaakt je espresso te zuur of te bitter, is 'ie te waterig of te intens.

Dat zit zo:

Wanneer het water de gemalen koffie in je filterdrager raakt, begint de extractie. Je kan de extractie opdelen in drie fasen:

  • Het eerste deel: hier wordt vooral het buitenste van de gemalen koffiekorrels afgegeven aan het water. Dit zijn voornamelijk zure tonen. Schrik niet: dat hoort zo. Een espresso mag een lekker zuurtje hebben.
  • Het middelste deel: In deze fase worden minder zuren en meer aroma's en tonen van de gemalen koffieboon afgegeven aan het water. Hierdoor worden er, naast zure tonen, ook aroma's en tonen toegevoegd aan de espresso.
  •  Het laatste deel: Richting het einde van de extractie worden er nog bitters toegevoegd aan de espresso. Deze bitters zijn in de boon gegroeid, en deze bitters moeten niet verward worden met de bitters die vrijkomen tijdens een overextractie (te lang doorgelopen espresso.)

Zorg er daarom voor je bij het zetten van een of twee espresso telkens weer dezelfde waterhoeveelheid gebruikt. Hierdoor krijg je controle over de smaak van je espresso.

Naast waterhoeveelheid zijn er nog andere factoren die je onder controle moet krijgen voor een mooie, gebalanceerde espresso. Lees hierover in de andere koffie blogs op de Baristashop.

Hoe krijg je de waterhoeveelheid onder controle?

Op veel espressomachines van tegenwoordig kun je de knoppen voor het water voorprogrammeren.

Dit kun je voorprogrammeren zodat elke keer wanneer je een espresso of doppio espresso bereidt, je elke keer dezelfde hoeveelheid water krijgt.

Heb je geen programmeerbare waterknoppen op je espressomachine? Dan kun je ook snotglaasjes gebruiken, die geven vaak een standaard van 30 ml aan.

Let op:

Bij het instellen van je waterknoppen plaats je een volle filterdrager in je groep, en stop je wanneer er resp. 30ml of 60ml in je kopje is gelopen. De hoeveelheid water die je dan geprogrammeerd hebt zal altijd meer zijn dan de hoeveelheid espresso in je kopje. Immers; de koffie in je filterdrager houdt ook een deel water vast!

Samengevat zorgt een constante waterhoeveelheid voor een constante lekkere espresso.

Tillbaka till blogg

Hoelang moet een espresso doorlopen?

1 av 3